Grup Vitamin

90’lar Müzesi, bu yazının oluşumuna katkıda bulunan Tarık Furkan Güven, Umut Tetik, Fatih Özkan, Selda Yüksel Köylü ve Canset Birgül adlı müzeseverlere teşekkürlerini sunar…

90’larda bir aralar, mahallemizde oturan üniversite öğrencisi abi profiline pek yakın dört genç adamın şarkılarıyla kahkahalara hapsolurduk, hatırlar mısınız? Kendilerine Vitamin ismini yakıştıran bu topluluk isimleriyle gayet ilişkili bir biçimde ruhumuzu dinçleştirip gençleştirirken, sebep olduğu kahkahalarla ömrümüze yabana atılmayacak bir süre kazandırmıştı. Şarkılarının çoğu var olan yerli veya yabancı şarkıların parodilerinden oluşan Grup Vitamin sayesinde birçoğumuz Ice Ice Baby’yi bilmeden Cezmi’yi, Hit The Road Jack hiç dinlemeden Şimdi N’olcek’i bilir olmuştuk.

"Bol haşhaş, bol kokain..."

Grup Vitamin, rahmetli Gökhan Semiz liderliğindeki bir grup konservatuar öğrencisi gencin kantin masasında yaptıkları geyikleri insanlarla paylaşma güdüsünden ortaya çıkmıştır. Hayatının hiçbir evresinde mizahın eksik olmadığı ve ömrünün kalan kısmında ondan kopmaya hiç de niyeti olmayan Gökhan, kendi kafasına yakın insanlarla birlikte bir grup kurmuş ve 1991 yılında bu grup pek çoğumuzun hayatında çok ayrı bir yeri olan Bol Vitamin albümünü çıkarmıştır. Söz konusu albüm dönemin Pitbull’u Dr. Alban’ın Hello Africa şarkısından Hamiyet, MC Hammer’ın U Can’t Touch This şarkısından şahsımca bir şaheser olan Dokundurabilirsiniz harikalarını yaratmıştır. Dokundurabilirsiniz, üstün yetenekleriyle son derece komik sesler çıkaran solistlerin bir şaheseri olmasının yanında Grup Vitamin’in diğer şarkılarında da karakter olarak çok sık yer bulacak köyden kente yeni göçmüş genç erkek modelinin doğuşunu müjdeler. Grup Vitamin’e bu karakter üzerinden grubun ülkenin güneydoğusundan batısına göçmüş Kürtlerle dalga geçtiği hakkında eleştiriler yöneltilse de daha derinden incelendiğinde bu karakterin şehirdeki ruhsuz, saygısız ve hırstan gözü dönmüş insanlarla çok ince bir şekilde dalga geçtiği söylenebilir.

1991 yılında yaptığı bu çıkışın ardından grup 1996 yılına kadar her sene çıkardığı albümlerle parodileri ciddi olarak gerçeklerinden daha çok sevilen bir dolu şarkıyı Türk kamuoyuna tanıtırken özgün besteleriyle de gönülleri fethetmiştir. Her biri için ayrı bir inceleme yazısı kaleme alınabilecek Turkish Cowboys, Ellere Var Da Bize Yok Mu?, Al Aşkını Sok Gözüne, Şimdi N’olcek, Takmayacaksın, Cezmi, Maganda, Tükürür Kaçarız, Zonta, Entelim gibi klasikler bu genç ve yetenekleri kulaklarından fışkıran insanlar tarafından bu dönemde yaratılmıştır.

Grup Vitamin deyince aklımıza gelen kişiler...

Grup Vitamin fenomen olma sürecinin ortalarındayken, her tartışmada kamplara bölünmeyi çok seven toplumumuza bir ayrışma konusu daha hediye etmişti: Gerçek Grup Vitamin hangisiydi? İlk albümden sonra yollarına dört (ve daha sonra üç) kişi olarak devam edecek çekirdek gruptan (Gökhan Semiz, Selçuk Demirtaş, Emrah Anul ve Selçuk Aksoy) ayrılan ve kendilerine daha sonradan Uf-Er diyecek olan Ufuk Yıldırım ve Ercan Saatçi bir süre Vitamin haklarının kendilerine olduğunu iddia ettiler ama zamanla azalarak bittiler. Bu tür her tartışmada olduğu gibi bu tartışmada da en büyük hakem zaman sonucu belirledi ve şu an Grup Vitamin dediğimizde aklımıza hep Gökhan Semiz ve yerinde duramayan üç arkadaşının olduğu o grup geldi.

Haklarında kitap yazılacak Grup Vitamin’in başarısının ve kalbimizde bu kadar büyük bir yere sahip olmasının sırrı aslında çok basitti. Grup Vitamin’in üyeleri gerek konuşmalarıyla, gerek giyim tarzlarıyla ve gerekse doğuştan gelen tipleriyle çok samimi ve amatör bir görüntü veriyorlardı. Grup Vitamin’in bu sayede 90’lar gençliği üzerinde çok büyük bir etkisi olmuştu, şarkı sözleri vecize kabul edilir, eleştirdiği her konuda desteklenir, hatta çocukların birbirine taktığı lakaplar bile şarkıları üzerinden seçilirdi (sınıfımızda bir çocuğun adı ‘Çılgın çocuk İso’ kalmıştı).

Özlüyoruz...

Bundan daha da önemlisi, hala Levent Kırca, Nejat Uygur  ve Kemal Sunal gibi eskinin komedyenlerine gülen 90’lar nüfüsunun elindeki güncel mizah üreticisi anlamındaki yegane topluluklardan biriydi. O dönemin sancılı olaylarına biraz alaycı bir yaklaşım sergileyen ve ağlanacak halimize güldüren bir gruptu Vitamin. Bu grup her yaştan insana kendisini severek dinletirken en büyük hayran kitlesi çocuklar ve gençlerden müteşekkildi çünkü bu grup aynen onların okulda veya sokakta dalga geçtiği şeylerle dalga geçiyordu. Zannediyorum ki çoğumuz onları dinlerken meslek olarak icra edilen bir mizahtan çok arkadaş arasında yapılan bir mizah tadı alıyorduk… Aradan bunca yıl geçmesine rağmen bu şarkıları duyduğumuzda yüzümüzde eski bir arkadaşla geçirilen güzel anları hatırlamışçasına nostaljik bir gülümseme belirmesinin sebebi de budur aslında. Belki o 90’ların ergenleri olarak o dönemde “Takmayacaksın, tak açacaksın” diyerek bunalımlarımızdan kurtulamıyorduk, ama sanmıyorum ki bugün bu sözler keyfimizin yerine gelmesine yardımcı olmasın…

This entry was posted in Müzik and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to Grup Vitamin

  1. omerakyol says:

    Grup Vitamin – Dr.Alban:

    Big babol şekersiz ciklet
    De ben şekersiz ciğnemem
    Bir filmin arasında olmalı reklam
    Aksi halde seyretmem…

    Grup Vitamin’i ve şimdi çok geride kalan o günleri özlüyorum. Gökhan Semiz toprağın bol olsun.

  2. Anonymous says:

    Ne günlerdi hakikaten. Dinleyip dinleyip gülerdik. Ama sonraları o şarkılarını dilnleyemez oldum. Gökhan abi öldükten sonra tek aklımda kalan “bu sabah yine her sabahki gibi sıkıldım İstanbul’dan, moralim bozuk, cereyan kesik, hele bir de sen yoksun ya çok yazık…” 😦

  3. erkan bahçe says:

    bir röportajlarını dinlemiştim. henüz grup ismi konulmamış sunucu programa çıkmadan bir kaç saniye önce soruyor grubun adı nedir diye ses yok. albümün adı nedir diye “bol vitamin”. ve 3 2 1 yayın, grup vitamin diye lanse ediyor. grubun adı böylece sunucu tarafından belirlenmiş hatta yapıştırılmış mıhlanmış oluyor..

  4. fatih says:

    kendim icin aldigim ilk kaset volkmenlerin populer oldugu zaman pillerin havada ucustugu vakitti bizimkiler bu kasetemi gidip para verdin ne diyor oglum bu adamlar zamaniydi

    bizi hic anlamadilar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s