Bugünkü starlarımızdan Kenan Doğulu da çıkışını 90’larda yapanlardan. Türk popunun patlama yaptığı dönemin meyvelerinden olan Kenan Doğulu, kendisiyla aşağı yukarı aynı dönemde piyasaya çıkan Tayfun‘la, Hakan Peker‘le, Burak Kut‘la veya Mustafa Sandal’la kıyaslandığında çok daha kalıcı ve başarılı olmuştur.
Ancak bu durum tabii ki 90’ların kalitesizliğinden yırtabildiği anlamına gelmiyor.
90’lar gençliği Kenan Doğulu’yu hafif tombul, uzun saçlı, ve daha sonra da güneş kolyeli adam olarak tanıyıp sevdi. Tabii kitleler tarafından kucaklanmasının en büyük sebeplerinden biri de dönemin popüler isimlerine göre daha başarılı işlere imza atmasıydı. Kenan Doğulu’nun bu komik kapaklı ilk albümündeki bazı şarkılar hala dinleniyor. Üstelik komik diye değil, güzel diye. Kapaktaki 5 tane mor takım elbiseli Kenan Doğulu görüntüsünden bağımsız düşünmeyi becerebilirseniz veya “Belki de onunla / Sevişiyor çılgınca / … / Benim masum biricik sevgilim” dizelerindeki başkasıyla çılgınca sevişen masum sevgili kavramını pek sorgulamazsanız, bu albümdeki şarkılardan bazıları güzelliğini hâlâ koruduğunu görebilirsiniz. Lakin dediğimiz gibi bu durum, Yaparım Bilirsin’i zamanının ötesinde, kalitesizliğe bulaşmamayı başarmış bir albüm yapmıyor. 90’lar Türk popunda şikayet ettiğimiz çoğu öğeyi Tak Etti Canıma‘da görmek mümkün. Dönemin yazıya dökülmemiş kurallarından olan “Intro en az bir dakika olacak” kuralına bu şarkıda da rastlamak mümkün.
Bunun dışında, sırf Türk popuna, hatta sırf müziğe has olmayan, bütün alanlarda 90’ların en büyük itici güçlerinden olan bir unsur da bu şarkıda mevcut: bir şeyi sırf teknoloji buna izin verdiği için, sırf yapılabildiği için yapmak.
Şöyle açıklayalım: mesela elinde kötü kalpli bir kahkaha efekti olan bir müzik yapımcısı mısınız? “Ne alaka, bu masum aşk şarkısında ne işi olur bunun?” demeden o kahkaha efektini şarkıya koyacaksınız. Neden? Çünkü 10 yıl önce olsa koyamazdınız. Ama şimdi koyabiliyorsunuz, sırf bu yüzden koymalısınız.
İşte o kahkaha efekti var ya, o kahkaha efektini anlamadan 90’ları anlamak mümkün değil. Teknoloji gelişti, neler neler yapabiliyoruz, o yüzden yapmalıyız.
Durum böyleyken, “Tak etti canıma gel yanıma / Gül yüzlü yarim gülsene bana” gibi bir dizeden sonra gül yüzlü yarimizin bize attığı kahkahalara yer vermemek mümkün değil tabii.
Dönemin etkilerine açık olması Kenan Doğulu’nun başarısından hiçbir şey götürmedi. 2010 itibariyle hâlen sevilen ve zirveye oynayan şarkılar yapmaya devam eden Kenan Doğulu’nun o dönemki başarısının tesadüf olmadığını söylemek kolay. Ancak Kenan Doğulu bunun sinyallerini zaten 1994 yılında çıkardığı, içinde hepimizin söylemekten manyakça bir haz aldığı, klibiyle ‘güneş kolye’yi hayatımıza sokan Sımsıkı adlı şarkıyı da barındıran Sımsıkı Sıkı Sıkı adlı albümle vermişti anlayana. Bu albümdeki Kurşun Adres Sormaz Ki adlı şarkı, tıpkı Aşk Oyunu gibi yıllara meydan okudu.

Kenan Doğulu III adlı albüm ve onun kişisel mühürü haline gelen 'Güneş Kolye'. Albüm kapaklarında stüdyoda çekilen şipşak fotoğraflardan yavaş yavaş vazgeçiliyor.
Ancak Kenan Doğulu’nun başarısının tek kanıtı bu güzel şarkıları veya kitlelerin ‘Güneş Kolye’ye sahip olabilmek için aklını kaybetmişçesine uğraşması değil tabii ki.
Kenan Doğulu ilk albümünden 3 yıl sonra “Kenan Doğulu III” adlı üçüncü albümünü çıkardı. Ve Tayfun’un Hadi Yine İyisin klibinden yalnızca 3 yıl sonra seyircilerin karşısına böyle bir kliple çıktı. Metin Arolat, Merve İldeniz’in altın rengi kumlar ve sığ sularda yuvarlandığı klibiyle 2 sene önce bu kapıyı aralamış olsa da “Hiç Bana Sordun Mu?”nun klibi Türk popu adına dev bir adım teşkil etti. Klip, artık klip denen şeyin Türkiye’de de gayet iyi anlaşıldığının, isteyenin yapabileceğinin en büyük kanıtlarından birini teşkil ediyordu. Bu klibin bugün Kral TV’de dönen birçok klipten daha iyi olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır herhalde.
Saçlar kısaltıldı, kilolar verildi ve Kenan Doğulu 90’ları Ben Güzelden Anlarım ile kapattı.
Ancak şurası kesin ki Kenan Doğulu 90’ların sevdiğimiz, şimdi sağda solda duyunca sevindiğimiz işlerine imza atmayı başardı.
Pingback: Adam | 90'lar Müzesi
Benim de özel Kenan-Doğulu-Güneş-Kolyem vardı ve o kolyeyi takmak çok sıkı birşeydi, evet.
Pingback: Top 10 | 90'lar Müzesi