Müzik

90’lar dünyada müziğin dallanıp budaklandığı, popun, rock’ın, metalin büyük bir çıkış yaptığı yıllardı. Grunge ve trip-hop gibi yeni akımlar ve türler ortaya çıkarken, müzik dinleyicisi hiç olmadığı kadar çok seçeneğe ve ürüne sahipti.

Teknolojinin getirdiği kolaylıklar sayesinde giderek daha fazla yayılmacı olan Batı kültürüne Türkiye daha fazla direnemedi ve Batı etkisi kapıyı kırıp içeri girdi.

Zaten bir süredir hafif Batı müziğimizi kendimiz sıfırdan üretip dinliyorduk. Ancak bunu artık bir piyasaya dönüştürüp, Batı gibi üretip tüketmeyi yeni yeni öğreniyorduk. Şarkı, özellikle hafif pop şarkıları şarkı olmasına şarkıydı, ama aynı zamanda da alınıp satılacak, pazarlanacak bir metaydı. Bu patlama sayesinde sektöre dahil olanların sayısı arttı, seri üretime geçildi, klipler çekildi, sırf bunları yayınlayacak kanallar kuruldu.

Türk’ün popla imtihanında ortaya fiyaskolar çıkması kaçınılmazdı tabii… Ancak emekleme dönemi çabuk aşıldı açıkçası, ve bu imtihandan alnının akıyla çıkmayı beceren bir çok eser ve sanatçı da vardı.

90’lar, Türk pop müziği için iki yanı keskin bir bıçaktı, kimini rezil, kimini vezir etti. İşte karşınızda 90’ların fenomenlerinden bazıları…

Ayna
Burak Kut
Çelik
Erol Köse
Hakan Peker
İzel Çelik Ercan
Kenan Doğulu
Metin Arolat
Nazan Öncel
Rafet El Roman
Sertab Erener
Sibel Alaş
Tarkan
Tayfun
Yonca Evcimik
Yıldız Tilbe

2 Responses to Müzik

  1. Anonymous says:

    Harun Kolçak…Gir kanıma.

  2. atlas air says:

    grup vitamin vardı bi de, ne güseldi..

Leave a comment