Teksoy Görevde

90’lar televizyon tarihimizin evrildiği yıllardı, ne de olsa özel televizyonculuk hayatımıza yeni girmişti, ilk özel kanalımız İnterstar’ı kayıtsız şartsız bağrımıza basmıştık. TRT yayınlarının ağırbaşlı çizgisinden, eğitici öğretici programlarından, seviyeli eğlencelerinden sıkılmıştık, artık dünyaya açılan bir ülkeydik, her türlü yeniliğe, çılgınlığa açtık, bize ne gösterilirse ekran başına kurulup soluksuz izleyecektik.

Teksoy hep görevdeydi.

Bu halet-i ruhiyede bir milletle karşı karşıya olan özel televizyon kanalları da fırsatı kaçırmadılar, neden kaçıracaklardı ki, adeta ‘ne kadar saçmalarsak hala izlemeye devam ederler?’ sosyal deneyinin bir mikro laboratuvarıydık. Sadettin Teksoy fenomeni de işte bu yılların alametifarikalarındandı. Teksoy Görevde adlı programı ile Sadettin Teksoy, maceradan maceraya koşar, Tarzan kovalar, doğuran taşların gizem perdesini aralar, piramitleri inceler, kutup çizgisinin sırlarını keşfederdi. Daha çok Levent Kırca’nın ‘Ben Sadettin Teksoy, sokarım‘ skeçleriyle ünlenmiş işaret parmağıyla, sakata gelme korkusuyla, güzel Türkçe’siyle Teksoy, 90’larda nice çocuğun gerçeklik algısını kırmış, dünyasını değiştirmişti.

İşaret parmaklar iş başında.

Sarı mont sevdalısı gizem avcısı Teksoy, 1994’te ‘Teksoy Görevde’ programını hazırlamaya başladı ve senelerce görevini aksatmadı. Nerede tuhaflık varsa oradaydı, yerelden sıyrılıp evrenselliği kucakladı, çoğumuzun gitmeyi hayal bile edemediği o uzak ülkeleri evimize getirdi. Kel kafalardan sırma saçlar çıkaran Keloğlan Mağarası‘ndan, Hz. Eyüp Türbesi’nin kudretlerine, halkını engin bilgilerden mahrum bırakmadı.

Daha sonra Teksoy Görevde ve türevi programlarla inceden dalgasını geçen Şok çıktı ama, ironiye aşina değildi Türk toplumu, o yüzden Şok programını da TRT ciddiyetiyle izledi, ‘canavar çıkar mı?’ endişesiyle klozete oturmadan önce gerekli kontrolleri yapmayı ihmal etmedi, saç spreyi ile Cine 5’in şifresini çözmeye çalıştı. Zor yıllardı…

Gerektiğinde başvurabileceğimiz yegane canavar uzmanımız.

Teksoy ise toplamda 12 yıl devam ettirdiği programına, artık malzeme bulamadığı gerekçesiyle veda etti, sonrasında Sırların Efendisi’ni sunmaya başladı ama Teksoy Görevde ile yakaladığı popülerliği 2000’lerde bir daha bulamadı. Bizim hafızalarımızda ise, kutupta namaz kılan belki de ilk Türk, ‘Canavar Uzmanı’ ünvanına sahip ilk dünyalı olarak yerini hep koruyacaktı.

This entry was posted in Televizyon. Bookmark the permalink.

1 Response to Teksoy Görevde

  1. Pingback: Olacak O Kadar | 90'lar Müzesi

Leave a comment