Müze Hakkında

1990’lar dünyada Soğuk Savaş’ın bittiği, Batı toplumlarının galip gelerek kendlerini model olarak kabul ettirdikleri yıllardı. Teknolojinin gelişmesi ile dünya küçülünce de bu kültür ihracatının uğramadığı tek bir nokta kalmadı.

Türkiye’de de böylece geri dönüşü olmayan bir değişim başladı. Dış dünyanın etkileri, Türkiye’nin sosyo-ekonomik evrimi ile birleşerek bu değişimin temel dinamiklerini oluşturdu. Turgut Özal’ın yadsınamaz etkisi ile yeni bir Türkiye şekillenmeye başlamıştı. Artık gençlere biçilen rol, 15 yıl öncesi gibi ellerinde silahlarla sokakta çatışmak değil, elinden geldiğince tüketerek kendine bir varolma alanı yaratmaktı. Türk toplumu ise çeşitli sebeplerden dolayı kendine biçilen bu rolü kolayca benimsedi.

Yeni dünya düzenine ayak uydurma isteğinin yol açtığı bu iştah, yabancı trendlerin birer birer ülkemize girmelerini sağladı. Gerek yabancı, gerekse kendi ürettiğimiz yöntemlerle bu tüketim talebini karşılamaya çalıştık. Üreticiler, hiç olmadığı kadar çeşitli olan üretim biçimleri sayesinde halkın karşısına birbirinden saçma fikirlerle çıktı, halk da bunları pek sorgulamadan benimsedi. Müzikten televizyona, giyimden yeme-içme alışkanlıklarına kadar her konuda mütevazı yıllarımız tarih oldu, aşırılıklar çağı başladı.

Türkiye gibi her zaman Doğu ile Batı arasına sıkışmış bir ülke, bu yeni durum karşısında azıcık aklını da kaybetti, toplum modern zamanlara ayak uydurmaya çalışırken ziyadesiyle bocaladı. Dünyadan farklı olarak Türk toplumu, Batı’da uzun bir sürecin doğal sonucu olan çoğu unsurla çok kısa bir süre içinde tanışmak zorunda kalmıştı. Dolayısıyla yanlış anlaşılmalar kaçınılmaz oldu, Batılı trendlerin ülkemize bir gecede gelmesiyle ortaya şimdi gülerek hatırladığımız birçok tablo çıktı.

Bu müzenin amacı, çoğumuzun sadece kahkahalarla veya içten içe bir utançla hatırladığı bu yılların önemini kapsamlı bir sebep-sonuç ilişkisi içinde incelemek aslında. Bu yola çıkarken temel hedefimiz, tüm aşamaların birbirinin doğal bir sonucu olduğunu göstermek ve 90’ların sembollerini ve alışkanlıklarını bu düzlemde yeniden keşfetmek.

Müzemizin görselleri için Milliyet gazetesine teşekkür ederiz.

‘Arada bir dilimiz sürçer  ise affola, tutmasını biliriz de kemiği yok bunun…’

Bize ulaşmak için:

90larmuzesi@gmail.com

18 Responses to Müze Hakkında

  1. ali loş says:

    selamlar. arşiv bölümünde herhangi bir aya tıklayınca keşke sağ sütunda o aya ait yazıların başlıkları link şeklinde çıksa, okuma kolaylığı sağlardı.

    • Remedios says:

      Merhaba, öneriniz üzerine sağ köşeye yazıları günlere göre gösteren ufak bir takvim koyduk, umarız yardımcı olur.

  2. Ahmet Çavdar says:

    Merhaba. Ben bir etkinlik düşündüm ve adını da dost blog kampanyası koydum. Bu kampanyada küçük veya büyük farketmez bloglar grup halinde çalışacak ve daha hızlı büyüyecek . Amacım kaliteli yazı çıkaran yazarların bloglarının ismini duyurmak. Bazı yazılarınızı okudum ve çok beğendim. Eminim bu blogda da okunmaya değer çok yazı vardır. Bu çalışmayla ilgilenirseniz http://universitede.wordpress.com/ ‘ daki son yazıma bakabilirsiniz.

    • Remedios says:

      beğenmeniz bizi çok mutlu etti, kampanya fikri de güzel ne de olsa blogların en büyük sorunları kendilerini duyurabilmek.

  3. Anonymous says:

    Her şey çok güzel,hepsi gerçekten 90lı yıllarda çocuk olan insanları etkileyen şeyler ama sanal bebeklerden,ışıklı spor ayakkabılardan ve Power Rangerslardan bahsetmemişsiniz sanırım ;))

    • melquiades says:

      Tamagotchi ve ışıklı ayakkabılardan bahsettik, sağ taraftaki “Neler Var?” bölümünden ulaşabilirsiniz. Power Rangers’a da sıra gelecek, hatırlattığınız için teşekkürler 🙂

  4. Anonymous says:

    90 lardan burak kut tan filan böyle saçma sapan şeylermiş gibi bahsedilmesi hiç hoş değil şimdiki halimizden çok çok daha iyi yıllardı ama sanki ilerlemişiz de gerilememişiz gibi garip bi tavırla yazdığınız yazılar hiç hoş değil haberiniz olsun,oduncu gömleğe bile yok kişililksiz yok saçma maçma yazılması sinir bozucu

    • melquiades says:

      Merhaba,
      Dediginiz gibi bugun Turkiye’de yapilan bircok is 90’lari aratir durumda. Ancak bunun 90’larda yapilan her seyi kaliteli kabul etmemiz anlamina geldigini dusunmuyoruz. Tam da bu noktada, o yillarda bircok kavramla hizli bir sekilde tanismak zorunda kalan Turk toplumunun bocaladigi unsurlara da bu muzede yer vermek istedik. Bu tabii ki 90’larda yapilmis veya muzede yer alan bircok seyin bu bocalamanin urunu oldugu anlamina gelmiyor, yeri geldiginde o yillardaki algiyla yapilmis ancak hala uzerine bir sey koyamadigimiz eserlerin de altini ciziyoruz. Ancak tuhaf veya komik oldugunu dusundugumuz seyleri de belirtmek istedik.
      Gorusleriniz icin tesekkurler.

    • Remedios says:

      Oduncu gömlek yazısını pek anlamamışsınız galiba, orda gömleğin kendisine dair herhangi bir niteleme yapılmıyor, tüm Türkiye’nin aynı gömleği giymesine vurgu yapılıyor. Kaldı ki bu hala böyle, ayrıca bugün çok daha kalitesiz olduğunu düşündüğünüz ne varsa, örnek vermek gerekirse Türk pop müziği, bunların temeli 90’larda atıldı, biz de bunu vurguladık. Aynı görüşte olmak zorunda değiliz elbette.

  5. koridot says:

    merhaba! 90ların vitrin detayları diye bir başlık açsanız çok güzel şeyler çıkar bence.herkes kendi 90lar vitrinine ait bi şeyler yazar. koca bi vitrin çizilip bu detaylarla süslenerek sitede gösterilebilir.

    • melquiades says:

      Merhaba, aslında bizim de aklımızda var sizin dediğinize benzer vitrin misali bir ana sayfa, ancak gerekli teknik donanımdan şimdilik uzağız 🙂 Öneriniz için teşekkürler!

  6. lanoix says:

    tek gecede okudum bitirdim ama spice girls yok bundaaa??? topuklu lastik ayakkabılar yok fikir babası yok ıh ıh cık olmadı 🙂

    • Remedios says:

      topuklu lastik ayakkabılar var aslında, sanırım kaçırmışsınız:)
      http://90larmuzesi.com/2011/01/30/topuklu-lastik-ayakkabi/

      diğerleri için konuşmak gerekirse, burası nihai içeriğine kavuşmuş bir blog değil, müzemize sürekli yeni konular ekleniyor, dolayısıyla bahsettiklerinizin hepsi zamanla müzemizde yerlerini bulacak. Zaten o yüzden aklınıza gelen konuları bizimle paylaşmanız bizim için çok değerli, bazen unuttuğumuz süper bir başlık sayenizde aklımıza geliyor… Uzun lafın kısası takibe devam, müzemiz bir gecede okunup bitirilecek değil, sürekli takip edilerek zenginleşmesine tanıklık edilecek bir blog:)

  7. Maske’nin çizgi dizisiyle ilgili bir yazı bekliyorum sizlerden 🙂

  8. Fazıl Uçar says:

    Metin, Ali, Feyyaz üçlüsünü de unutmamak lazım.

  9. Murat says:

    Peki bu blokta sadece adminlerin ekledikleri 90’larla ilgi başlıklar var?Yani kullanıcalrın yazdığı uygun nitelikteki yazılar fotograflar eklenebiliyor mu?

  10. Remedios says:

    Merhabalar, şimdilik yalnızca biz yazıyoruz ancak derseniz ki benim aklıma da şu konu geldi, müzede yer alsa ne güzel olur, zevkle değerlendiririz elbette! Genelde konularımız üzerine uzun araştırmalar yapsak da gözümüzden kaçan, unuttuğumuz çok konu olabiliyor:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s